RUDKDEPL

Menu

O czas przygotowania potraw prosimy pytać obsługę. Zależny jest on od ilości gości i pracochłonności dania.


Coraz więcej ludzi w dbałości o swoje zdrowie chce jeść nie tylko rzeczy smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Pod tym względem dziczyzna z polskiego lasu nie ma konkurencji. Jest to przecież produkt ekologiczny. Zwierzęta jedzą to co podpowiada im natura. Nikt dzików, jeleni czy saren nie karmi paszami przemysłowymi, zawierającymi stymulatory wzrostu, antybiotyki, przeciwutleniacze i inne. Mięso z dziczyzny w porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych ma bardzo dużo białka nie mniej niż 20%, o bardzo unikalnym składzie. Tak więc wartość odżywcza dziczyzny jest dużo wyższa od mięsa chudej cielęciny, wołowiny czy schabu. Mięso to zawiera bardzo mało tłuszczu, średnio około 1%, co porównując z kaczką domową -34% czy wołowiną -10% jest znakomitym wynikiem i sprawia że charakteryzuje się ona bardzo niską kalorycznością. Ze względu na dużą zawartość aminokwasów egzogennych, 3-4 krotnie zwiększa zawartość witamin w porównaniu nawet z mięsem wołowym. Ciemny kolor mięsa jest związany z dużą zawartością mikro i makro elementów a stosunek kwasów nasyconych i nienasyconych powoduje że dziczyznę zaliczamy do produktów zmniejszających ryzyko chorób krążenia i przyczyniających się do obniżenia cholesterolu.